Katip Çelebi Uygulama ve Araştırma Merkezi Doğa'nın Keşfi ve Bilinci Etkinliği
Katip Çelebi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çiğdem Ünal tarafından koordine edilen ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölümü Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı ile yapılan işbirliği sonucunda 10.05.2024 tarihinde “Doğa Keşfi ve Bilinci” temalı etkinlik atölyesi gerçekleştirilmiştir. Bu atölye çalışması İzmir Katip Çelebi Üniversitesi öğrenci topluluklarından biri olan Kalite Topluluğu ile birlikte yapılmıştır. Kalite Topluluğu üyeleri ve yönetim kurulu üyeleri Katip Çelebi Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Coğrafya Bölümü ile iletişime geçerek daha önceki yıllarda da gerçekleştirilmiş olan bu atölye çalışmasına katılmak istediklerini belirtmişlerdir. Bu isteği yazılı bir dilekçeyle de ileten Kalite Topluluğu bu etkinlik atölyesine katılım isteklerini göstermişlerdir. Merkez ve Coğrafya Bölümü Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı tarafından tasarlanan atölye çalışmasının çerçevesi “İklim Değişikliği ve Doğal Çevre Değişimleri ve Farkındalığı” temelinde olmuştur. Özellikle coğrafyacı yönüyle de bilinen Katip Çelebi’nin bakış açısından ele alınan ve tartışılan iklim ve doğal çevre perspektifi açık alan uygulamaları ile birlikte başarıyla gerçekleştirilmiştir. Nitekim topluma hizmet ve atölye çalışmaları çerçevesinde de ele alınabilecek olan bu çalışmanın olumlu geri dönütleri katılımcılar tarafından yerinde verilmiştir.
10 Mayıs 2024 Cuma günü saat 16:00’da başlayan etkinlik 19:45’e kadar sürmüştür. Katılımcılar daha önceden belirlenen 3 istasyona göre gruplara bölünmüş ve her istasyonda ilgili etkinlikte çalışmalara katılarak belirlenen amaç doğrultusunda yerinde uygulama yapmıştır. Bu etkinlikler Coğrafya Bölümü Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Paleocoğrafya-Jeoarkeoloji Laboratuvarında kayaçları tanıma ve oluşum süreçleri hakkında bilgi almayla başlamakta ve mikroskop altında mikro-fosillerin incelenmesiyle devam etmektedir. İstasyonların ilk ayağını oluşturan laboratuvar uygulaması doğal çevrenin yapı taşlarının açıklanmasını amaçlamaktadır.
Bir başka istasyon olan toprak-sediman sondajı uygulaması ise bir el burgusu ile laboratuvarın ön bahçesinde bulunan açık alanda örneklemlerle katılımcıların ayağının bastığı yer veya bir başka değiş ile zemini tanıma ve anlama ile devam etmektedir. Burada katılımcılar iklim değişikliği ve doğal çevre değişmelerinin izlerinin nasıl bulunduğu hakkında fikir edinerek eski bir doğal ortamın yeniden canlandırılmasının örneklerini görebilmektedir. Bir başka ve son istasyon olan dendrokronoloji uygulaması, ağaçlardan faydanılarak nasıl iklim ve doğal çevre değişikliklerinin tespit edildiğini örneklemektedir. Bu uygulama çalışmasında ağaç delgisi için var olan burguyla ağaçlardan örnek alım çalışması ve ağaç halkalarından yola çıkarak elde edilen çıkarımların doğrudan gösterim ve deneme ile tartışmaya açılması ile gerçekleştirilmektedir.
Katip Çelebi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çiğdem Ünal ve Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serdar Vardar tarafından yönetilen atölye uygulaması Coğrafya Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans ve Doktora yapan öğrencilerin de katılımıyla adeta bir bilimsel şölen ve beyin fırtınası ortamını doğurmuştur.
Atölye çalışmasına katılım gösteren Kalite Topluluğu üyeleri etkinlik bitiminde koordinasyonda ve uygulamalarda emeği geçen bütün akademisyen ve lisansüstü öğrencilere teşekkürlerini dile getirmiştir. Bilhassa Kalite Topluluğu Başkanı Aleyna Bulut; bu gibi atölye çalışmalarının çok önemli olduğunu ve beklentilerinden çok daha fazlasıyla karşılaştıklarını, farklı alanlardaki öğrencilerin doğaya ve çevreye karşı bakış açılarını genişlettiğini, bu tarz çalışmaların daha fazla ve devamlı olarak gerçekleştirilmesinin toplumun her kesimi için önemli kazançlar sağlayacağını belirterek vermiş olduğu pozitif geri bildirimi kayda değer olarak ele alınmalıdır.
Prof. Dr. Çiğdem Ünal
Katip Çelebi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü
10.05.2024